LifeLong Learning Magyarország Alapítvány

LifeLong Learning Magyarország Alapítvány

LifeLong Learning Hungary Foundation


 Szakképzési hozzájárulás a lifelong learning szolgálatában

projekt

 Mit jelent a szakképzési hozzájárulás?

A szakképzési hozzájárulás egy, az alkalmazottakat foglalkoztatók számára kötelezõen befizetendõ tétel az állami Szakképzési Alapba.

Egyúttal a szakképzési hozzájárulás intézménye biztosítja azt a lehetõséget minden munkáltató számára, hogy az általa kifizetett éves bruttó munkabér 1,5%-át kitevõ szakképzési hozzájárulásából a fizetendõ járulék meghatározott százalékát saját munkavállalói képzésére, vagy egy-egy szakképzõ intézmény támogatására fordítsa.

A szakképzési hozzájárulás szabályozásában 2007. január 1-tõl életbelépett változások alapján a mikro-és kisvállalkozások a fizetendõ járulék maximum 60%-át , egyéb hozzájárulásra kötelezettek a fizetendõ járulék legfeljebb 33%-át fordíthatják saját munkavállalóik képzésére. A hozzájárulást szabályozó
13/2006. (XII. 27.) SZMM rendelet értelmében az elszámolható költségek mértéke képzésben résztvevõnként és óránként nem haladhatja meg a kötelezõ legkisebb munkabér 12%-át, a képzés minimális idõtartama 20 óra kell hogy legyen, annak az Európai Unió tagállamainak területén kell megvalósulnia. A hozzájárulás csak a FAT által akkreditált intézmények képzésein vehetõ igénybe.

A 13/2008. (VII. 22.) SZMM rendelet azon cégeket is érinti, amelyek a képzés fejlesztésének támogatására is áldoznak. A korábbiakhoz képest a különbség az, hogy ezentúl csak a rendeletben megjelölt intézményeket tudják támogatni. Ezen szakképzési hozzájárulások nyilvántartását, beszedését, ellenõrzését, valamint a pénzügyi garanciák érvényesítését a Nemzeti Szakképzési és Felnõttképzési Intézet (NSZFI) végzi.

A támogatások, vagy a képzésre fordított összegek nem válthatják ki a szakképzési hozzájárulás teljes összegének befizetését: annak egy részét, az éves bérköltség 1,5 százalékának 20 százalékát mindenképp be kell fizetnie a vállalatnak, míg a fennmaradó részt a vállalat nagyságához mérten fel lehet használni.


2004-ben az APEH adatai alapján közel 50 milliárd Ft volt a szakképzési hozzájárulási kötelezettség összege, ebbõl 51,57% képzésére be is folyt a Szakképzési Alapba. A fennmaradó hányadból: 4 milliárdot használtak fel gyakorlati képzésekre, 15 milliárdot fejlesztési támogatásokra és csak 4,7 milliárd Ft-ot saját dolgozóik képzésére.

 

 

Információk:

 Mi is az a szakképzési hozzájárulás?
Törvényi háttér (13/2006. (XII. 27.) SZMM rendelet), (13/2008. (VII. 22.) SZMM rendelet)
 Kiadott sajtóközlemények (válogatás)
 A projekthez kapcsolodó Lifelong Learning Konferenciák: (program, elõadók, fényképek)
 Sajtómegjelenések
 Nyereménysorsolás a kutatás kérdõívének kitöltõi között

Szjh 2009 talumánykötet Zárótanulmány megrendelése

A projekt tanulmánykötete korlátozott számban még megrendelhetõ a következõ oldalon


 

 

 Vissza